|
کد مطلب: 183461
سانتريفيوژها تا کنون جمعآوري نشدهاند
تاریخ انتشار : 1394/08/12 09:57:44 نمایش : 969
بايدها و نبايدهاي سياستهاي خارجي ، امشب در برنامه گفتگوي ويژه خبري با حضور سيد عباس عراقچي بررسي شد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، "سيدعباس عراقچي" امشب ۱۱ آبان در برنامه گفتگوي ويژه خبري به بررسي بايدها و نبايدهاي سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران پرداخت.
عراقچي در ابتدا در پاسخ به سؤال اول مجري برنامه مبني بر اين که برداشت جنابعالي از سياست خارجي مورد تاکيد مقام معظم رهبري چيست گفت: ديروز جلسه بسيار خوبي را با مقام معظم رهبري داشتيم به طوري که مجموعه سفراي جمهوري اسلامي ايران، روساي نمايندگيهاي ايران در خارج از کشور و مديران وزارت امور خارجه به همراه وزير امور خارجه خدمت مقام معظم رهبري رسيديم.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با اشاره به اين که هر سال در طول سمينار خدمت مقام معظم رهبري ميرسيديم افزود: امسال اول سمينار خدمت ايشان رسيديم تا از رهنمودهاي مقام معظم رهبري بهرهمند شويم.
وي با اشاره به اصول تغييرناپذير جمهوري اسلامي ايران ادامه داد: سياست خارجي انقلابي مشخصاتي در اصول و تاکتيک دارد.
عراقچي با بيان اين که اين اصول در قانون اساسي مندرج شده است گفت: اصولي که در قانون اساسي مندرج شده شامل حمايت از مستضعفين، مقابله با نظام سلطه، مقابله با زيادهخواهي و زورگويي و موارد ديگر است به گونهاي که در طول چند دهه گذشته به صورت مشخص به عنوان اصول سياست خارجي ايران تبيين شده است.
رهبر انقلاب فرمودند سياست خارجي متعلق به نظام جمهوري اسلامي ايران است و متعلق به دولتها نيست
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه با اشاره به اين که مقام معظم رهبري فرمودند که سياست خارجي متعلق به نظام جمهوري اسلامي ايران است ادامه داد: اين سياست خارجي متعلق به دولتها در دورههاي مختلف نيست زيرا دولتها تاکتيکها و ادبيات خاص خود را دارند و اصول جاي ديگري که همانا در قانون اساسي است تبيين ميشود.
ديپلماتهاي وزارت خارجه کارگزاران سياست خارجي ايران هستند
وي با اشاره به اين که وزارت خارجه مجري اصول است تصريح کرد: ديپلماتهاي وزارت خارجه کارگزاران سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران هستند.
در مذاکرات هستهاي مجري منويات نظام جمهوري اسلامي ايران بوديم
عراقچي گفت: در مذاکرات هستهاي در حقيقت مجري منويات نظام جمهوري اسلامي ايران بوديم لذا اين مذاکرات متعلق به دولت نيست.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با اشاره به اين که اين اصول هيچگاه تغيير نکرده است گفت: در مذاکرات هستهاي ، اصول، چارچوبها ، خطوط را مقام معظم رهبري تبيين ميکردند اما جزئيات را دولت انجام ميداد.
وي با اشاره به اين که سياست خارجي انقلابي جمهوري اسلامي ايران اصولي تغييرناپذير است خاطر نشان کرد: در مرحله اجرا از تاکتيکهايي استفاده ميکنيم.
عراقچي اظهار داشت: در اجراي سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران اميدوارانه و با اعتمادبهنفس بايد به جلو پيش برويم.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با تاکيد بر اين که در سياست خارجي بايد اعتماد به نفس داشته باشيم خاطر نشان کرد: بايد در جهت ظرفيتها و جنبههاي سياسي و اقتصادي ايران به جلو پيش برويم لذا بايد بدانيم ظرفيتها و توانايي ايران اين توانايي را به ديپلمات ميدهد تا در مقابل ديپلماتهاي خارجي قرار بگيرد.
وي با اشاره به اين که در جنبههاي دفاعي به خوبي پيشرفت کردهايم اظهار داشت: دانشمندان به بنيههاي قوي علمي دست يافتهاند و در عرصههاي مختلف نيز شاهد پيشرفتهاي گوناگوني هستيم.
عراقچي با تاکيد بر اين که در عرصههاي مختلف مردم حضور جدي داشتهاند اظهار داشت: در عرصه ديپلماسي ميتوانيم محکم جلوي قدرتها بياستيم و منافع خود را تأمين کنيم.
ديپلماتهاي ما بايد با اعتمادبهنفس و اميدوارانه به جلو گام بردارند
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با اشاره به اين که کساني که ترديد دارند توانايي جمهوري اسلامي ايران را دست کم گرفتهاند گفت: ديپلماتها ما بايد با اعتمادبهنفس و اميدوارانه به جلو گام بردارند
وي با اشاره به اين که ما به دنبال منافع ملي کشورمان هستيم افزود: در مذاکرات هستهاي توانستيم خواستههاي خودمان را به طرف مقابل تحميل کنيم لذا آنها حقوق جمهوري اسلامي ايران را به رسميت شناختند.
عراقچي با اشاره به اين که ما محکم بر خواستههاي ايستاديم و در نهايت به نتيجه رسيديم گفت: برجام و مذاکرات يک چيز بود و پس از آن هم نيز موضوعي ديگر به حساب ميآيد که همان اجراي برجام است.
اجراي برجام به اندازه مذاکرات اهميت دارد
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با تاکيد بر اين که اجراي برجام به اندازه مذاکرات اهميت دارد تصريح کرد: زيرا ممکن بود طرف مقابل از زير بار تعهدات خود فرار کند پس بايد جلوي نقض موارد را بگيريم.
وي با اشاره به شروط رهبري مبني بر اجراي برجام اظهار داشت: اولين شرط رهبري مربوط به شروع اجراي برجام است و ۸ مورد مابقي به حين اجرا مربوط ميشود.
عراقچي با اشاره به شرط اول مقام معظم رهبري که فرمودند قبل از اين که ما تعهدات خود را آغاز کنيم بايد تضمينهاي کافي از طرف مقابل گرفته شود گفت: وقتي ما به تصويب رسيديم طبق برجام طرفهاي اروپايي و آمريکا بايد تحريمهاي اقتصاد و مالي مرتبط با هستهاي را در کنگره متوقف و دستورات اجرايي رئيسجمهور آمريکا و اتحاديه اروپا را لغو ميکردند که اين اتفاق در روز تصويب که ۲۶ مهرماه بود صورت گرفت و شوراي وزيران اتحاديه اروپا مصوبه جديدي را تصويب و آن را در بولتن رسمي اتحاديه اروپا ثبت کرد.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه يادآور شد: درهمان روز نيز رئيسجمهور آمريکا سندي را امضا و به چهار وزارتخانه اي که تحريمهاي ايران به آنها مربوط ميشد از جمله وزارت امور خارجه ،انرژي، خزانهداري و تجارت دستور داد که وزير امور خارجه تحريمهاي کنگره را متوقف و سه وزير ديگر يعني وزراي تجارت،انرژي و خزانهداري نيز آمادگيهاي لازم را براي اجراي دستورات اجرايي رئيسجمهور انجام دهند.
عراقچي اظهار داشت: از آن جايي که کنگره آمريکا در موقعيتي نيست که تحريمهاي خود را لغو کند رئيسجمهور آمريکا به عنوان مجري اين تحريمها تعهد کرده است که آنها اجرا نکند و اجراي آنها را متوقف سازد.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، همچنين يادآور شد: مقام معظم رهبري در سخنراني علني که داشتند فرمودند با ترتيب لغو و يا توقف تحريمها موافق هستند به اين صورت که تحريمهاي خود رئيسجمهور آمريکا لغو شود و اجراي تحريمهاي کنگره نيز متوقف شود.
وي ادامه داد: در ۲۶مهرماه وزير امور خارجه آمريکا نيز بيانيهاي صادر و تحريمهاي کنگره را متوقف کرد لذا از نظر ما آ ن تضميني که لازم بود آمريکا و اروپا در خصوص لغو تحريمها بدهند انجام شده و لغو توقف تحريمها ظاهراً محقق شده است
کارشناسان حقوق ما همچنان تطبيق نامه رئيسجمهور آمريکا و مصوبه اتحاديه اروپا با تعهداتشان براي لغو تحريمها را بررسي ميکنند
وي خاطر نشان کرد: عليرغم اين که ظاهر امر نشان ميدهد لغو و توقف تحريمها محقق شده است اما حقوقدانان ما همچنان در حال حاضر، در حال بررسي اسناد صادر شده من جمله نامه آقاي اوباما و بيانيه آقاي کري ( وزير امور خارجه آمريکا) هستند تا چيزي از قلم نيفتاده باشد.
عراقچي در بخش ديگري از اين برنامه در پاسخ به اين سؤال که آيا کارشناسان حقوقي ما تا الآن به اين نتيجه رسيدهاند که پولهاي نفتي ما قفل خواهد شد اظهار داشت: همان طور که گفته شد اسناد در حال بررسي است ولي بايد گفته شود نگراني از انتقال پول مربوط به فروش نفت وجود ندارد.
چنانچه ابهامي در نامه رئيسجمهور آمريکا يا بيانيه آقاي کري در خصوص لغو تحريمها وجود داشته باشد به آنها اعلام ميکنيم
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، خاطر نشان کرد: در نامه آقاي اوباما مشکلي نيست اما در بيانيه آقاي کري مقداري ترديد است که آيا همه موارد درج شده است يا خير که در اين رابطه نيز برداشت اوليه حقوقدانان ما اين است که همه موارد ذکر شده ولي بررسي دقيق تري در حال انجام است و اگر در اين رابطه مشکلي باشد نيز اين موضوع را به آمريکاييها منتقل ميکنيم تا اصلاح کنند.
وي مجدداً تاکيد کرد: در کليت قضيه تعهدي که آمريکا و اروپا بايد انجام ميدادند و در شرط اول مقام معظم رهبري نيز ذکر شده بود که بايد تضمينهاي کتبي داده شود ظاهراً محقق شده اما نظر قطعي را حقوقدانان ما ظرف يکي دو روز آينده اعلام خواهند کرد.
مقدمات کارهاي مربوط به اجراي تعهدات ما آغازشده است
عراقچي اظهار داشت: با توجه به اجراي تعهدات آمريکا و اروپا مقدمات کارهاي مربوط به اجراي تعهدات ما نيز آغازشده و مقدمات برخي اقداماتي که ما بايد در فوردو و نطنز انجام بدهيم در حال انجام است.
تا جايي که ميدانيم سانتريفيوژها تا کنون جمعآوري نشدهاند
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، همچنين اضافه کرد: تا جايي که ميدانيم سانتريفيوژها تا کنون جمعآوري نشدهاند، البته مقدمات شروع شده و ممکن است ظرف چند روز آينده اين کار صورت گيرد.
وي تصريح کرد: ظاهر امر نشان ميدهد شرط اول مقام معظم رهبري مبني بر اخذ تضمينهاي کتبي از سوي آمريکا محقق شده و ما ميتوانيم مقدمات تعهدات خود را آغاز کنيم که در اين مورد ما منتظر نظر نهايي حقوقدانان خودمان در خصوص بندهاي جزئي هستيم.
اجراي تعهدات ما در اراک و نسبت به ذخاير اورانيوم غنيشده منوط به بسته شدن پرونده PMD در شوراي حکام آژانس است
عراقچي با بيان اين که ما هم اکنون ميتوانيم اجراي تعهدات خود را در نطنز و فوردو آغاز کنيم گفت: اجراي تعهدات ما در خصوص راکتور آب سنگين اراک و ذخاير اورانيوم غنيشده منوط به بسته شدن پرونده PMD ما در شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي است و طبق نظر رهبري زماني که اين پرونده در شوراي حکام بسته شد آن موقع است که ما ميتوانيم اقدامات خود را نسبت به اراک و ذخاير اورانيوم غنيشده شروع کنيم.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با بيان اين که پرونده PMD در آژانس به خوبي پيش مي رود اظهار داشت: طبق نقشه راه ميبايست تا ۱۵ اکتبر همکاريهاي ما با آژانس تکميل ميشد که اين اتفاق صورت گرفت و آژانس اعلام کرد که همکاري آژانس با ايران تکميلشده لذا اين قسمت از نقشه راه تکميلشده است که اين خود مرحله بسيار بزرگي بود.
آژانس انرژي اتمي اعلام کرده سؤالي از فعاليتهاي ايران ندارد ولي هنوز گزارشهاي خود را به شوراي حکام ارائه نکرده است
وي با بيان اين که هم اکنون ختم همکاري با ايران را اعلام کرده است گفت: اين موضوع به اين معنا است که آژانس ديگر از ايران سؤالي ندارد و هم اکنون در حال تدوين گزارش نهايي خود است که اين گزارش احتمالاً تا آخر ماه نوامبر آماده ميشود و اين گزارش به شوراي حکام ارائه خواهد شد و اين شورا نيز در نيمه دسامبر تشکيل جلسه ميدهد و ۱+۵ موظف هستند که قطعنامهاي را با هدف بستن پرونده PMD به شوراي حکام ارائه دهند و اين شورا نيز آن قطعنامه را تصويب کند و موضوع PMD را خاتمه يافته اعلام کنند و پس از آن است که ما کارهاي مربوط به اراک و ذخاير اورانيوم غنيشده خود را انجام خواهيم داد.
عراقچي بيان داشت: اگر همه چيز طبق برنامه پيش برود حدود دو ماه ديگر به روز اجرايي شدن برجام ميرسيم و اين روز، روزي است که تحريمها عملاً برداشته خواهد شد.
مقامات اروپايي و آمريکايي سخني در خصوص باقي ماندن تحريمها عنوان نکردند
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، در بخش ديگري از اظهارات خود درباره اين که آيا ساختار تحريمها باقي خواهد ماند يا خير اظهار داشت: در مصوبه اتحاديه اروپا و نامه اوباما چنين عبارتي وجود ندارد که ساختار تحريمها باقي ميماند و همان طور که مقام معظم رهبري فرمودند اگر طرف ۱+۵ چنين اظهارنظري داشته باشند نقض برجام است.
وي يادآور شد: بعد از شروط مقام معظم رهبري ما شاهد اظهاراتي از اين دست که ساختار تحريمها باقي خواهد ماند از سوي اروپا و آمريکا نبوديم و اگر پيش از اين صحبتهايي در اين باره مطرح ميشد تنها يک ترفند تبليغاتي بوده است
عراقچي همچنين اظهار داشت: تا روز اجرايي شدن برجام، ساختار تحريمها سر جاي قبل است اما از روز اجرايي شدن برجام ساختار تحريمها فرو خواهد ريخت.
مذاکره دو جانبه با آمريکا در خصوص سوريه نداشتيم و نخواهيم داشت
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، در بخش ديگري از اظهارات خود در خصوص مذاکرات وين در مورد سوريه اظهار داشت: در نشست وين که حول محور کشور سوريه صورت گرفت ما با آمريکاييها مذاکره دو جانبه در خصوص سوريه نداشتيم و نخواهيم داشت و آن چه که در طول دو سال گذشته در رابطه با مذاکره دو جانبه با آمريکا اجازه داده شده بود تنها در موضوع هستهاي بوده است اما در قالب مذاکرات چندجانبه اجازه داده شده بود که در جمع حاضر شويم و مواضع خود را در خصوص سوريه بيان کنيم.
در مذاکرات وين، بحثهاي پرتنش بين ظريف و الجبير پيش آمد
وي درباره اين که آيا در مذاکرات وين آقاي ظريف با وزير خارجه عربستان مشاجره لفظي پيدا کردند يا خير گفت: در ۷،۸ ساعت جلسه جر و بحثهاي مفصلي بين هيئتهاي حاضر در مذاکرات صورت گرفت و مقدار زيادي مشاجره بين ظريف و الجبير صورت گرفت و کشمکشها بين اين دو نفر زياد بود.
عراقچي ادامه داد: ديالوگ هاي که بين ما و عربستان رد و بدل شد پرتنش و همراه با جر و بحث بود.
در اجلاس اخير سوريه ايران بازيگردان اصلي بود
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه، با بيان اين که خواستههاي اصولي ما در بيانيه نشست سوريه محقق شد که فکر ميکنم اين سند نهايي ميتواند مبنايي براي يک سري مذاکرات طولاني و پيچيده در آينده باشد گفت: وزير خارجه يکي از کشورهاي حاضر در مذاکرات معترض بود که تمام اهداف آقاي ظريف در دور از مذاکرات پيش مي رود که اين نشاندهنده واقعيت صحنه است به اين معنا که واقعيت صحنه اقتضا ميکند اگر خواستههاي ايران که منبعث از خواستههاي به حق مردم سوريه است حاصل نشود در ميدان چيزي اتفاق نميافتد و آنها اين موضوع را در چهار سال گذشته تجربه کردند به اين معني که همه نيروهاي خود را در رابطه با کشور سوريه بسيج کردند ولي خلاف اراده جمهوري اسلامي ايران و مردم و دولت سوريه نتوانستند کاري انجام دهند.
وي در پايان خاطر نشان کرد: در اجلاس اخير سوريه، ايران بازيگردان اصلي بود.
مرجع : سايت خبري باشگاه خبرنگاران جوان
|
شهرستان فارسان در یک نگاه |
|
خبرنگار افتخاري |
|
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html
|
|
|